El nou submarí ‘Ictineu’

Es el nuevo submarino que esta creando el hermano de unos amigos con los que juego a futbol cada jueves desde hace 8 años, Marc y Pau.

El Pere es un crack, hace unos años atravesó en su barco el Atlántico y tuve la oportunidad de navegar con el, cosa que finalmente por temas familiares no pudo ser, mi hermano sí hizo parte de la travesía de vuelta con el.
Justamente en esa vuelta en una parada técnica en las Azores, se quedo una buena temporada al conocer a un ingeniero naval constructor de submarinos.

  1. El giny començarà a acoblar-se a la tardor al Museu Marítim i a la vista del públic
  2. El submergible tindrà ús científic i podrà baixar a 1.200 metres amb 3 ocupants

 

 

<b>ESBOSSOS </b> El submarí Ictineu 3 en tres dimensions. Destaca l'esfera de metacrilat que permetrà als ocupants una gran visibilitat. Foto:  ICTINEU SUBMARINS
ESBOSSOS El submarí Ictineu 3 en tres dimensions. Destaca l’esfera de metacrilat que permetrà als ocupants una gran visibilitat. Foto: ICTINEU SUBMARINS

 

El submarí Ictineu 3 en tres dimensions.
El submarí Ictineu 3 en tres dimensions.

 

Pere Forès (centre), amb els enginyers Albert Parareda, Gian Piero Giuffre i Carme Parareda. Foto:  ICTINEU SUBMARINS
Pere Forès (centre), amb els enginyers Albert Parareda, Gian Piero Giuffre i Carme Parareda. Foto: ICTINEU SUBMARINS

ROSARIO FONTOVA
BARCELONA

El primer submarí civil modern per a ús científic que es construeix a Espanya serà avarat al port de Barcelona l’any 2009. Un grup d’emprenedors dissenyadors i enginyers han desenvolupat el prototip, que portarà el nom d’Ictineu 3 i s’acoblarà a la vista del públic a les instal.lacions del Museu Marítim de Barcelona a partir d’aquesta tardor. El projecte culminarà quan es compleixi el 150è aniversari de l’avarada del primer Ictí- neo, que va dissenyar el visionari català Narcís Monturiol.
Des d’un despatx del viver d’empreses Barcelona Activa, el dissenyador industrial Pere Forès ha dirigit el desenvolupament del petit Ictineu 3. Forès, navegant precoç (acumula 25.000 milles nàutiques) que als 11 anys es va fer un submarí casolà a base de bidons de metall, ha construït dos vaixells i amb un d’ells, l’airós veler Solstici, va travessar l’oceà Atlàntic. La publicació del relat del seu viatge —L’Atlàntic a quatre mans (Editorial Noray)– coincideix amb la recta final del projecte del submarí, pressupostat en un total d’1,5 milions d’euros si s’hi afegeix el catamarà de 20 metres d’eslora que es necessita com a element de suport, transport i assistència per al projecte.
L’Ictineu 3 incorpora materials innovadors i tècniques de construcció avançades, sistemes energètics no contaminants i un disseny futurista que s’ha anat perfeccionant i que inclou dos braços articulats. L’element més singular, explica Forès, és «una esfera d’acer i metacrilat que proporciona un gran camp visual en la profunditat del mar». L’estructura que envolta l’esfera és de fibra de carboni. La nau podrà baixar fins a una profunditat de 1.200 metres; el col.lapse o esclafament a causa de la pressió de l’aigua es produiria als 2.076 metres de profunditat. Pesa cinc tones i té 4,8 metres d’eslora, i pot arribar a agafar una velocitat màxima de 4,5 nusos. Al seu interior hi ha espai per a un tripulant i dos passatgers. El projecte té en tràmit l’informe preceptiu de la certificadora Germanisher Lloyd, una mena de garantia absoluta d’un funcionament perfecte.
Encara que algunes de les peces es fabriquen al Regne Unit, el submarí s’acoblarà en una sala de la façana envidriada del Museu Marí- tim, les antigues Drassanes medievals. El condicionament de la sala va començar fa unes setmanes i a l’octubre serà possible veure els enginyers en acció.

FUNCIONS
L’ús pràctic del petit Ictineu 3 és gairebé il.limitat. Forès va treballar a les illes Açores en la construcció d’un submarí científic de la Fundació Rebikoff Niggeler, on es va detectar una espècie de peix que solament es coneixia en estat fòssil. Al mar, explica, es calcula que hi ha tres milions de vaixells enfonsats que caçatresors com els del recent cas Odyssey poden rapinyar en 10 o 15 anys. Només a Catalunya s’han detectat fins a 800 restes de naufragis, segons el cens dels submarinistes-arqueòlegs, amb una capacitat d’immersió que es limita a uns 40 o 50 metres.
El submarí també té utilitat en el camp de la investigació en geologia, vulcanologia, oceanografia i biologia, entre altres disciplines. Pot recollir mostres amb els braços robòtics articulats i transportar documentalistes a profunditats de vertigen. Una petita cúpula de metacrilat a la part superior augmenta les possibilitats de visió des de l’interior. L’Ictineu 3 serà un dels 15 submarins del món que poden baixar a més profunditat i se sumarà a la limitada flota d’artefactes de la seva espècie.

Noticia via «El periódico»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.